Γράψανε για εμάς!

Καταχώρηση 2015/02/20

(Γράφει η Maria Georgouli στο Transmission Radio


Καλημέρα αγαπημένοι μου bloggers! Αυτή την φορά θα θελα να μιλήσω για κάτι που πραγματικά μπορεί να σώσει ζωές. Τη γνώση στοιχειωδών Α’ Βοηθειών.

Αυτή την εβδομάδα λοιπόν είχα τη μεγάλη χαρά να παρακολουθήσω κι εγώ ένα τέτοιο μάθημα από την Κα ‘Αννα Κονοβέση, πολλή έμπειρη μαία και Εκπαιδεύτρια Α΄ Βοηθειών και να πάρω μια ιδέα από τα βασικά που μπορεί να χρειαστεί να κάνω για να σώσω κάποιο μωράκι ή ενήλικα που χρήζει άμεσης βοήθειας. Το κόστος είναι αμελητέο και τα πιθανά οφέλη πραγματικά είναι ανυπολόγιστα αφού χάρη σε κάποιες απλές κινήσεις μπορούμε να σώσουμε μια ζωή και να κερδίσουμε χρόνο μέχρι να αναλάβει κάποιος έμπειρος διασώστης. Υπάρχουν τόσα σεμινάρια για κάθε γούστο και τσέπη και θα τα βρείτε στο επίσημο site της Κας Κονοβέση μαζί με πολλές πολύτιμες πληροφορίες και περισσότερες λεπτομέρειες (www.medical-firstaid.gr ).

Λοιπόν, αν ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία ανθρώπων σαν κι εμένα που θα χτύπαγαν στην πλάτη κάποιον που πνίγεται από τροφή ή κάποιο αντικείμενο ή θα σήκωναν ψηλά και πίσω το κεφάλι κάποιου παιδιού ή ενήλικα με αιμορραγία στη μύτη μάλλον χρειάζεστε αυτά τα σεμινάρια για να μάθετε τις σωστές αντιδράσεις. Σωστά καταλάβατε, δεν είναι αυτές!

Πάρτε λοιπόν μια ιδέα από μερικές από τις πολύτιμες γνώσεις που αποκόμισα εγώ απλά και μόνο παρακολουθώντας ένα πολύ σύντομο και οικονομικό σεμινάριο:

· Τι είναι η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και πότε πρέπει να γίνεται;

Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση είναι η αλληλουχία ενεργειών που αποσκοπούν στη διατήρηση της βατότητας του αεραγωγού και την υποστήριξη της κυκλοφορίας χωρίς εξοπλισμό ή με ελάχιστα απλά μέσα. H ΚΑΡΠΑ πρέπει να γίνεται μόνο εφόσον βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει αναπνοή συνήθως σκύβοντας πάνω από τον άνθρωπο που χρειάζεται τη βοήθειά μας και παρατηρώντας το στέρνο του να ανεβοκατεβαίνει, κι αισθανόμενοι την εκπνοή του στο μάγουλό μας αλλά και ακούγοντας την ανάσα του.

· Ποιες είναι οι στοιχειώδεις ενέργειες στην ΚΑΡΠΑ και ποια η διαφορά από ενήλικα σε παιδί;

Η ΚΑΡΠΑ σε ενήλικα περιλαμβάνει κύκλους από 30 θωρακικές συμπιέσεις στη νοητή γραμμή των θηλών (ρυθμός περίπου 100 ανά λεπτό ) και 2 εμφυσήσεις αναπνοής στο στόμα του θύματος κρατώντας τη μύτη κλειστή. Σε παιδί μεγαλύτερο του έτους κι ως 8 ετών περίπου, προβαίνω στην ίδια διαδικασία δίνοντας αρχικά 5 αναπνοές διάσωσης και μετά συνεχίζω κύκλους των 30:2, χρησιμοποιώντας όμως μόνο το ένα χέρι στις θωρακικές συμπιέσεις.

Σε βρέφη κάτω του έτους προβαίνω αρχικά σε 5 εμφυσήσεις αναπνοής και μετά ξεκινάω θωρακικές συμπιέσεις με τα δυο δάχτυλα (στο κέντρο του στήθους ,στην νοητή γραμμή των θηλών) ακολουθώντας την ίδια διαδικασία ( 30 συμπιέσεις – 2 εμφυσήσεις αναπνοής ) και φυσικά δεν χρειάζεται να κλείσω την μυτούλα αφού το στόμα μου την καλύπτει.

 


· Τι κάνω σε περίπτωση πνιγμονής από τροφή ή αντικείμενο;

Εάν το παιδάκι ή ενήλικας βήχει δεν χτυπάω στην πλάτη, απλά βοηθάω να σκύψει μπροστά έτσι ώστε να βγει πιο εύκολα το αντικείμενο και ενθαρρύνω να βήξει.

·  
Τι κάνω αν σταματήσει ο βήχας και καταλάβω ότι ο ενήλικας ή παιδί δε μπορεί να ανασάνει; 

Κρατώντας τον ενήλικα ή παιδάκι από το στέρνο ή την κοιλιά, το βοηθώ να σκύψει ι προς τα εμπρός και προβαίνω σε 5 εξωθητικά χτυπήματα και αν δε βγει το αντικείμενο που φράζει τον αεραγωγό προβαίνω σε 5 κοιλιακές ωθήσεις. Συνεχίζω κύκλους των 5 χτυπημάτων ανάμεσα από τις ωμοπλάτες και 5 κοιλιακών ωθήσεων έως ότου βγει το αντικείμενο. Αν ο πάσχοντας καταρρεύσει αρχίζω ΚΑΡΠΑ
 

 


Αυτά τα ολίγα από εμένα. Υπάρχουν τόσες πολύτιμες γνώσεις σαν κι αυτές έτσι ώστε αν κάποτε χρειαστεί να μπορέσεις εσύ κι εγώ που δεν είμαστε γιατροί ή επαγγελματίες υγείας να σώσουμε μια ζωή.
Γιατί… αχρείαστες να είναι οι γνώσεις αλλά …αν σου τύχει;