Γιατί οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν Α' Βοήθειες?

Καταχώρηση 2015/02/27

Αρθρο μας στο infokids.gr

Στην σημερινή εποχή, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι οι οποίοι σηκώνουν το κεφάλι του παιδιού ψηλά, όταν αιμορραγεί η μύτη του. Το μόνο όμως που καταφέρνουν είναι να υποχρεώνουν το παιδί να καταπιεί το αίμα του και να αυξάνουν την πιθανότητα να πάει στους πνεύμονες αντί για το στομάχι. Μια ακατάσχετη αιμορραγία από την μύτη που διαρκεί πάνω από 20’-30’, μπορεί να οδηγήσει το θύμα σε καταπληξία, ακόμα και τον θάνατο.


Ως επίσης, η μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου, χτυπά κάποιον στην πλάτη ενώ βήχει, σε περίπτωση πνιγμονής από τροφή ή βάζουν το δάχτυλο στο στόμα του παιδιού και ψάχνουν στα τυφλά για να βγάλουν το τρόφιμο ή το αντικείμενο που έχει φράξει τον λαιμό. Πρακτικές που, μπορεί σε μερικές περιπτώσεις από τύχη να έχει βοηθηθεί το παιδί ή ο ενήλικας, αλλά ως επί το πλείστον, μπορεί να βλάψουν περισσότερο καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σταθεί το αντικείμενο πιο χαμηλά στον λαιμό  με επικίνδυνες συνέπειες για την ζωή.


Οι γονείς συχνά έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και κάποιες από αυτές, απειλούν την ζωή του παιδιού: πτώσεις, εγκαύματα, δηλητηριάσεις, πυρετικοί σπασμοί, σπάσιμο δοντιού, αιμορραγίες είναι από τα πιο συχνά περιστατικά που συμβαίνουν στο σπίτι, μερικά από αυτά και στο σχολείο.


Έχοντας στο σπίτι μας ή στην εργασία μας κάποιον που να γνωρίζει πώς να μας βοηθήσει αν κινδυνεύσουμε, μας κάνει να νιώθουμε ασφάλεια. Αλλά και ο γνώστης Πρώτων Βοηθειών νιώθει ασφάλεια, ειδικά για τα μέλη της οικογένειας του, γνωρίζοντας ότι σε μια κρίσιμη στιγμή θα μπορέσει να τα βοηθήσει ή και να τα σώσει.

 

Οι  πρώτες βοήθειες δεν είναι ιατρική πράξη. Είναι μια σειρά σωστών ενεργειών που κάνουμε στο θύμα ή πάσχοντα ώστε να διατηρηθεί η ζωή και να μην υπάρξουν επιπρόσθετες, μόνιμες ή προσωρινές βλάβες , έως ότου έρθει επαγγελματική βοήθεια.